
Honung i butiker är trögflytande eller fast sockerlösning som honungsbin producerar av pollen och nektar alternativt sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från växtsugande insekter som bladlöss.
All honung är i färskt tillstånd rinnande och bärnstensfärgad.
Honung är sur (medel pH 3,9) och så kallad superkyld vätska, då smältpunkten för de två huvudbeståndsdelarna är högre än normal rumstemperatur (103 grader C för fruktos och 146 grader C för glukos).
Honung består av:
• 38% fruktsocker • 32% druvsocker • 19,5% vatten • 8,5% övriga sockerarter • 1,5% rörsocker • 0,5% protein och mineral.
Honungen är också ”torr” och absorberar fukt ur luften.
Därför bör den förvaras med tättslutande lock.
Kristalliserad blir den mer eller mindre fast och färgen varierar från vitt via gula nyanser till brunt eller gråsvart.
Här kommer några hälsoeffekter med honung.
- Honung verkar antibakteriellt, hämmar tillväxten av bakterier
- Honung har sårläkande effekt.
- Honung är rogivande, kan hjälpa till vid sömnsvårigheter.
- Honung är bra för magen, gynnar matsmältningen.
- Honung är svagt laxerande.
- Honung är slemlösande och hostdämpande.
- Honung är rikt på antioxidanter, lindrar inflammationer.
- Honung hjälper för minskat sockerintag eftersom honung är sötare än socker och har lågt GI.
- Honung gör huden mjuk och len. Även hår blir mjukt och lent av honung.
- Honung mot pollenallergi, pollen i honung vänjer kroppen vid pollen via matvägarna.
Men barn under ett år bör inte äta honung.
De kan få en allvarlig sjukdom som heter botulism.
Några symptom är: svaghet, synsvårigheter och talsvårigheter

Tre dominerande raser av honungsbin används i Sverige.
De är:
– Gula italienska
– Krainer
– Nordiska bin
Hur länge håller honung?
Om man köper honung i butik håller den några år.
Men det finns uppgifter som säger att honung kan hålla 500 år.
När man hittade Tutankamuns eller Tutankamons grav fanns en förseglad kruka med honung som var 3000 år.
Den var fortfarande ätlig.
/ J
Bloggen